ΚοινότηταΚοινότητα Αθανασίου Διάκου

Η Τοπική Κοινότητα Αθανασίου Διάκου ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων του Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας είναι η πατρίδα του ομώνυμου ήρωα της Επανάστασης του 1821. Στην πλατεία του χωριού ανάμεσα στους δύο αιωνόβιους πλατάνους, δεσπόζει η προτομή του Αθανάσιου Διάκου, ενώ στο χωριό πλησίον του χώρου που βρισκόταν το σπίτι του Αθανασίου Διάκου το 2009 κατασκευάστηκε κτίριο με την ίδια μορφή του παλαιού σπιτιού όπου στεγάζεται το σύγχρονο ιστορικό μουσείο Αθανασίου Διάκου. Κάθε χρόνο, μάλιστα, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου πραγματοποιούνται τα ΔΙΑΚΕΙΑ και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ήρωα. Το Χωριό διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και ξεκινούν οι διαδρομές για τις κορυφές των Βαρδουσίων, με ψηλότερη κορυφή τον Κόρακα (2495 μέτρα) και τα δύο ορειβατικά καταφύγια στα 1750 και 2014 μέτρα αντίστοιχα.

Ο Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας έχει την τύχη να περιβάλλεται από ελατόδασος αλλά και καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές, κέδρα και πλατάνια ενώ το χωριό διασχίζει ο ένας παραπόταμος του Μόρνου με το γεφύρι που περνάει από πάνω του και τα αιωνόβια πλατάνια να αποτελούν τόπο συνάντησης για επισκέπτες και κατοίκους. Οι πετρόχτιστες Βρύσες με τα πεντακάθαρα νερά από τις πηγές των βουνών σας προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά και τη φρεσκάδα τους.

Όταν έρθετε στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας μην παραλείψετε να περπατήσετε το παραποτάμιο μονοπάτι που διασχίζει το χωριό, να επισκεφτείτε τον καταρράκτη, να κάνετε βόλτα στα παραδοσιακά πετροστρωμένα σοκάκια και να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας και του Άγιου Νεκταρίου καθώς και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Πλατεία, καθώς υφίσταται διψήφιος αριθμός εκκλησιών.

Είτε είστε μοναχικός φυσιολάτρης, ή νεανική παρέα ή οικογένεια που αποζητά λίγες μέρες στη φύση, η κοινότητά μας είναι πρόθυμη να σας χαρίσει την φιλοξενία της. Τα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού φιλοξενούν όλους τους μήνες του χρόνου μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ στις γραφικές ταβέρνες μπορείτε να γευτείτε σπιτικές νοστιμιές. Αρκετές οικογένειες συνεχίζουν να ασχολούνται με την Κτηνοτροφία και την Μελισσοκομία.

Ο τόπος είναι ιδανικός για Αγροτουρισμό, Ιππασία, Ορειβασία, Αναρρίχηση, Cross Country Ski, Canoe Kayak, Mountain Bike, Motocross, Πεζοπορικές Διαδρομές, Parapente, off road διαδρομές για Οχήματα 4χ4 καθώς επίσης αποτελεί και ειδική διαδρομή του Rally Acropolis.